Boterhammen met ketchup is een maatschappelijke en educatieve schoolvoorstelling voor het basisonderwijs waarin we thema’s rondom opgroeien met geldproblematiek behandelen.

De voorstelling wordt gespeeld door een professioneel acteur met eigen ervaring met opgroeien in armoede. De acteur speelt Mama Loes, een moeder die opvoed terwijl de geldproblemen haar in het nauw drijven. Het publiek dat bestaat uit ouders, opa’s en oma’s en eventueel schoolgenootjes beleefd mee hoe het voelt om te overleven met de stress van continue geldzorgen.

Het script is geschreven op basis van eigen ervaring met de thematiek in combinatie met interviews van moeders die opvoeden met schuldproblematiek.

Deze voorstelling wordt gespeeld in samenwerking met een klas uit de midden- of bovenbouw van het basisonderwijs. Alle leerlingen krijgen een deelrol en spelen allemaal mee in de productie. Voorafgaand aan de voorstelling heeft de klas een aantal workshops waarin we de thematiek behandelen en het script repeteren. Het repetitieproces is dus minstens even waardevol voor de beleving van de leerlingen en de uitvoering in een echt theater de kers op de taart.

Het doel van dit project is tweeledig. Enerzijds willen we kinderen bereiken die in hun dagelijkse realiteit met deze problematiek te maken hebben. Vaak zien we dat dit soort problematiek verstopt is waardoor dit deel van de kinderen eigenlijk niet mag bestaan. Dit kan een negatief effect hebben op de ontwikkeling van kinderen. Door dit proces waarin we het hebben van (te) weinig geld normaliseren mag het er een keer wel zijn. Het werken met de acteur die ervaring heeft met opgroeien in armoede dient ter inspiratie van kinderen die daar nu middenin zitten en er hier misschien nog geen weg uit zien.

Ook biedt onze voorstelling inspiratie voor ouders die met geldzorgen te maken hebben. In de verhaallijn worden cliche’s aangehaald en de ervaringen van Mama Loes bieden herkenning en erkenning aan de kijker die hiermee te maken heeft. Dit kan ouders aanzetten om toch de hobbel te nemen en hulp te zoeken bij hun geldproblemen.

Daarnaast is het voor docenten ook een waardevolle ervaring om met de klas mee te maken en leerzaam om iets mee te krijgen over opgroeien met deze thema’s.

 

Wilt u Boterhammen met Ketchup boeken voor uw klas? Of heeft u behoefte aan meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via de contactpagina of via info@futurethecrowd.nl